Konopí hýbe světem! Po mnoha letech mlčení a zbytečné perzekuce se rostlina konopí dostává opět na výsluní pozornosti. Tato tradiční léčivá a kulturní plodina nyní startuje nový trend své existence.

Co byste měli vědět, abyste se konopí přestali bát jíst?

  1. Konopí, tedy rostlina Cannabis sativa, obsahuje pouze jednu problematickou látku. Tou je THC, správně delta9-terahydrocanabinol. Tato látka je přítomná buď přímo, nebo ve formě tzv. prekurzoru – THCa – kyseliny tetrahydrokanabinolové. THC má psychotropní účinek – způsobí tedy změněný stav vědomí. Jednoduše řečeno – tato látka vás „zhulí“. A to buď ve formě euforie, nebo ve formě silně relaxovaného stavu. Pozor – pokud je THC příliš, může vyvolat stav paniky, úzkosti nebo paranoie.
  2. THC je v rostlině přítomno hlavně v jejím okvětí, které obsahuje nejvíce konopné pryskyřice. Ostatní části rostliny jako listy, stonek a semínka THC téměř neobsahují a jsou zcela bezpečné.
  3. Konopí seté má mnoho různých odrůd. Ty, které se používají v potravinářství patří mezi tzv. technické. Tyto odrůdy jsou schválené EU pro pěstování a zpracování a obsah THC v nich je pod úrovní 0,2-3%. Tyto odrůdy jsou zcela bezpečné a nemohou způsobit žádné omámení.
  4. Potraviny vyrobené z technického konopí – tj. semínka, oleje, proteiny, mouky atd. nemohou obsahovat problematickou látku THC a to ani v limitu platném pro rostlinu <0,2-3%. Jsou důsledně a pravidelně testovány, aby byly zcela bezpečné. Výrobce musí splňovat veškeré požadavky na potravinářskou výrobu, včetně dodržení bezpečných limitů pro kontaminanty atd. Naprosto klidní budete, pokud zvolíte produkty z ekologického zemědělství v BIO kvalitě.

Čím vám potraviny z konopí prospějí?

  1. Konopné semínko je tradičním zdrojem mimořádně cenných nutričních látek. Moderním termínem je označováno jako superpotravina.
  2. Zásadním je obsah polynenasycených mastných kyselin – Omega 6 a Omega 3. Tyto látky jsou tzv. esenciální – tj. naše tělo si je neumí vyrobit, ale nutně je potřebuje k zajištění zdraví a normálnímu fungování buněk.
  3. Konopné semínko obsahuje mimořádně vysoký obsah Omega 3, které jsou navíc v ideálním poměru 1:3 k Omega 6. Takto vyvážený poměr nemá žádná další potravina!
  4. Proteinové látky z konopného semínka obsahují všech 22 aminokyselin včetně 8 esenciálních se zásadním významem pro výživu.
  5. Konopné produkty jsou přirozeně bezlepkové a neobsahují alergeny. Mají vysoký přirozený obsah vitaminu E a minerálů.
  6. Konopí se pěstuje v Evropě, není nutné ho převážet přes polovinu planety, náročně zpracovávat, je tradiční potravinou již mnoho staletí. Náš organismus ho umí velmi dobře zpracovat a využít.
  7. Konzumací konopných potravin význačně pomůžete svému zdraví, omezíte vliv civilizačních chorob a zvýšíte svoji kondici.

Čím prospějete vy, pokud budete konopí jíst?

  1. Přispějete k obnovení pěstování tradiční plodiny, která má velmi pozitivní vliv na ekologii krajiny, protože při její výrobě se nepoužívají pesticidy, nadměrné hnojení nebo intenzivní zemědělské techniky.
  2. Evropští zemědělci získají další plodinu s dobrým potenciálem a nebudou se muset uchylovat k pěstování řepky, která je sice obchodně atraktivní, ale na krajinu má negativní vliv.
  3. Pomůžete vytvořit nová pracovní místa.
  4. Zlepšíte svůj zdravotní stav – zejm. s ohledem na civilizační choroby (kardiovaskulární potíže, cukrovka, potravinové alergie, úzkosti) a tím ušetříte prostředky na zdravotní péči pro sebe i pro společnost.

Konopí se nebojte a hlavně ho JEZTE!

Napsat komentář

Add to cart