Jedním ze způsobů jak z konopného semínka získat jednoduše jeho hodnoty je příprava konopného mléka. Představuje velmi výživnou a chutnou alternativu k ostatním rostlinným mlékům pro vegany a osoby alergické na mléko. Je navíc ideální pro ty, kterým vadí pevná slupka konopného semínka. Lze jej vyrobit z neloupaných i loupaných semínek, loupaná však již neklíčí a mléko tedy není tak „živé“.

  1. Semínka propláchněte vodou a poté je v ní nechte namočené přes noc, případně celý den. Pokud je necháte klíčit v pokojové teplotě tak jim v průběhu klíčení i vyměňte vodu. Semínka jsou připravená k dalšímu zpracování když začnou praskat a objeví se bílé klíčky.
  2. Pak semínka přeceďte, propláchněte, a mixujte s vodou v poměru 1 díl semínek na 1,5-2 díly vody. Mixujte na vysoký výkon, až zbude jen bílé „mléko“ a slupky a poté přeceďte přes jemné síto. Mléko můžete dále dochutit medem, javorovým sirupem nebo ho dále mixovat s čerstvým či sušeným ovocem v lahodné koktejly. Nutričně jej ohodnotíte přidáním hrsti plodů GOJI.
  3. Mléko vydrží v lednici 2-3 dny, ale nejlepší je začerstva.

Napsat komentář

Add to cart