LIZARD COFFEE – NOVINKA na JEZ KONOPÍ

LIZARD COFFEE – NOVINKA na JEZ KONOPÍ

Milujeme kávu! Především tu čerstvě upraženou a namletou těsně před podáním. Nechceme se nikoho dotknout, ale supermarketový rozpustný saponát nebo konzervované kapsle není nic pro nás!

Opravdu kvalitní kávu není lehké sehnat za rozumnou cenu. Proto jsme oslovili milovníka dobré kávy a našeho přítele Marka Štěpána. Jsme nadšení, že Vám můžeme nabídnout jeho značku LIZARD COFFEE i na našem e-shopu. Víme, že káva, kterou nabízí, je mimořádně kvalitní, osobně odzkoušená a podložená dlouholetou zkušeností.

Já sám piji jeho kávu už asi pět let. Jiná mi prostě tolik nechutná 😊. I když si někde dám „preso“ v kavárně, tak se pak stejně těším domů na tu svoji. Rád zkouším nové druhy, ale zároveň mám své 2 oblíbené favoritky. vím o tom své 😊.

Co potřebujete vědět vy?

Po celém světě roste víc jak sto odrůd kávovníku. Nejznámější jsou však pouze dvě. Arabica a robusta představují zdaleka nejrozšířenější druhy kávy – společně tvoří až 98 procent produkce. Rozdíl mezi arabicou a robustou je však velký. V čem se tedy liší?

Odlišnosti mezi arabicou a robustou objevíte už u mladých rostlinek. Zatímco robustě vyhovuje nadmořská výška maximálně do 1 000 m, arabice se lépe daří v horských kopcích a tím pádem i v nižších teplotách. Arabica dorůstá menších výšek, alee má bohatší kořenový systém. Půvabné bílé květy obou druhů se proměňují v malé červené třešničky se zrnky. Zatímco robusta kvete nahodile a farmáři u této odrůdy víc využívají strojový sběr. Arabica naopak vyžaduje ruční metodu sběru.

Odlišnost v chutích

Rozdíl mezi arabicou a robustou pozná zkušený milovník kávy už pohledem na zrnko. Robusta má zrna kulatější s rovnější středovou rýhou. Protáhlé arabice se rýha vlní do elegantního esíčka. Mnohem důležitější, než kávová zrna je však rozdíl v chuti. V robustě objevíte zemitější tóny, hořkost. Chuť robusty je silnější, kyselejší, drsnější. Naproti tomu je arabica jemnější, ovocnější, sladší a měkčí. Pro arabicu svědčí také intenzivnější aroma. Arabica a robusta se liší také v množství kofeinu – prvně zmíněný druh jej má skoro o polovinu méně.

Co tedy rozhoduje o tom, jestli v šálku skončí arabica, nebo robusta? Chuťově bohatší a komplexnější je jednoznačně arabica. Co se však týče nároků a nákladů na pěstování, vyhrává robusta, a proto dostává v kávovém zemědělství prostor až třiceti procent. Kromě kvalitních směsí, jimž dodává robusta vyvažující hořkost, se využívá hlavně jako levná káva pro nenáročné zákazníky. Mimo jiné ji často objevíte v českých turcích a rozpustných kávách. Důvodem je zkrátka její nižší cena. Avšak ani stoprocentní arabica nemusí být zárukou kvality. Faktorů ovlivňující výsledek je spousta, jde například o způsob pražení, čerstvost, mletí či balení a distribuce.

U nás nabízíme 100% arabicu od vyzkoušených pěstitelů z různých oblastí světa. Pokud je ve směsi použita i robusta, má to svůj důvod.  Jedná se o velmi kvalitní druh, který poskytne požadované vlastnosti, např. pro ideální přípravu klasického espressa, kdy je doporučován poměr arabicy a robusty 80/20.

K vám domů se káva LIZARD dostane ve speciálních obalech s jednocestným ventilkem, který umožňuje únik CO2, jenž odchází z kávy po dobu několika dní po upražení, a zároveň zamezuje přístupu vzduchu. Díky tomu vydrží lahodná opravdu dlouho.

Sdílet

Start typing and press Enter to search

Košík

Žádné produkty v košíku.