jez konopí recept

LOTRINSKÝ QUICHE s konopnou moukou🧑‍🌾🇫🇷

Tip na nedělní podzimní odpoledne!👌

Konopná mouka nabízí velké množství vlákniny (36g/100g) a minerálů (hořčík, vápník, zinek aj.). Zkuste připravit svůj slaný koláč zdravěji🤸‍♀️

SUROVINY:
80 g konopné mouky
200 g hladké mouky + na poprášení
165 g studeného másla, nakrájeného na kousky
500 g malých cibulí, na tenká půlkolečka
200 g slaniny
2 velká vejce
250 ml smetany ke šlehání
150 g čedaru, nahrubo nastrouhaného
sůl a pepř

POSTUP:
Mouky, 140 g másla a ¼ lžičky soli zpracujte na drobenku. Vlijte 8 lžic studené vody a uhněťte těsto. Vytvarujte z něj kouli a dejte na 30 minut chladit.

Na lehce pomoučněné ploše vyválejte z těsta kruh o něco větší než 25cm koláčová forma. Na válečku ho přeneste do formy a s pomocí kousku těsta zatlačte k okrajům tak, aby vznikla „miska“. Dvacet minut chlaďte.

Troubu zahřejte na 200 °C. V rendlíku na zbylém másle 20 minut za občasného promíchání na středním plameni zahřívejte cibuli a slaninu, až zkaramelizuje. Stáhněte z ohně. Dno těsta lehce popíchejte vidličkou, vyložte pečicím papírem a zatižte např. fazolemi, aby se těsto nenafouklo. Pečte 20 minut, sejměte papír i fazole a pokračujte ještě pět až deset minut, aby těsto zezlátlo.

V míse prošlehejte vejce, přidejte smetanu, cibuli se slaninou, polovinu sýra, osolte, opepřete. Náplň naneste na těsto, posypte zbytkem sýra a pečte 20–25 minut. Koláč je upečený, když nůž zapíchnutý do středu vyjde čistý. Zchladlý koláč posypte petrželkou nebo pažitkou a podávejte.

Dobrou chuť, jezte konopí💚🧘

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Add to cart